geplaatst: 03-01-2020 14:01

Het is inmiddels 2020 en je wilt als bedrijf dit jaar tijd steken in energiebesparing. De vraag is, waar begin ik met energie besparen? Bel ik eerst de installateur, koop ik zelf energiezuinige apparatuur of is het verstandig om onafhankelijke ondersteuning in te schakelen? De eerste stap begint voor uw bedrijf hier.

Hoog energiegebruik binnen bedrijven

Het energiegebruik van bedrijven is sterk onderbelicht vanwege het feit dat energiekosten maar voor een klein deel verantwoordelijk zijn voor de totale bedrijfskosten. Heeft tijd en geld steken in het verlagen van energiegebruik en daarmee energiekosten dan wel zin voor bedrijven? Ons antwoord daarop is ja, energie kan altijd bespaard worden.

Investeren in energiebesparende maatregelen?

Het bedrijfsproces gaat voor, dus vaak wordt er niet gekeken naar investeringen om energie te besparen. Geld kun je namelijk maar één keer uitgeven en dit investeer je dan in je eigen bedrijfsproces aangezien daar de meeste rendementen zijn te behalen. Deze denkwijze snappen wij volkomen, maar de vraag is hoe weet je nu zeker of het energiebesparingspotentieel en daarmee het rendement op energiebesparing (te) laag is? De eerste stap is daarom inzicht!

Wanneer gebruikt mijn bedrijf de meeste energie?

Om als bedrijf winst te maken, zul je omzet moeten genereren waarbij vanzelfsprekend de totale kosten lager zijn dan de totale omzet. Deze omzet wordt behaald in de bedrijfstijden en vanzelfsprekend zullen de kosten ook tijdens deze bedrijfstijden gerealiseerd worden. Echter blijkt bij de start bij al onze klanten, dat circa 30-50% van het elektra en gas buiten de bedrijfstijden wordt gebruikt. Kortom energiekosten die niet direct te relateren zijn aan bedrijfsomzet.

Van energie-inzicht naar energiebesparende acties

Voor elk bedrijf geldt dat inzicht leidt tot duidelijke bedrijfsvoeringen en keuzen. Dit geldt ook voor een duidelijke toekomstvisie omtrent energie in bedrijven, zonder inzicht kunnen energiekosten niet gekwantificeerd en niet gekwalificeerd worden. Kortom, stap 1 richting een energiezuinig bedrijf is inzicht.

Energieambities voor bedrijven

Stap 1 is gedaan, inzicht in energie. De volgende stap die gezet moet worden, is het beantwoorden van deze vraag: welke energieambities heb ik voor mijn bedrijf? Energieneutraal bedrijf? 50% eigen energie opwekken? Bedrijf zonder gas? Elektrificering van het wagenpark met laadpalen?

Waar wilt u over 5 jaar staan?

Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Bart
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan