geplaatst: 26-02-2020 07:02

Vanaf de industriële revolutie worden fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardolie en aardgas veelvuldig toegepast in de industrie. Waar steenkool en aardolie zijn uittrede al hebben gedaan in de gebouwde omgeving, is aardgas de enige fossiele energiedrager die nog veelvuldig wordt toegepast voor het verwarmen van gebouwen en warm water. Na decennia te hebben verwarmd op de fossiele brandstof aardgas heeft het kabinet in 2019 besloten dat Nederland van het gas af moet.

Aardgas is toch een natuurproduct?

Fossiele brandstoffen zijn veelvuldig op aarde aanwezig en zijn het resultaat van plantaardige materialen die in miljoenen jaren zijn onder de grond zijn ontstaan. Door zuurstofarme omgeving, hoge drukken en warmte zijn deze plantaardige (koolstofverbindingen) geworden tot aardgas, aardolie, steenkool en bruinkool.

Waarom moet Nederland van het gas af?

De CO2 uitstoot is een onderdeel van het broeikaseffect oftewel het opwarmen van de aarde. Door het versneld vrijkomen van koolstofdioxide door verbranding, ontstaat er een overschot aan koolstof en andere stoffen zoals roet, fijnstof, stikstof en zwavelverbindingen. De koolstof die door de miljoenen jaren heen langzaam is geconserveerd, komt nu sneller vrij dan de aarde kan opnemen / verwerken.

Waar olie, steenkool eerst de meest vervuilende fossiele brandstof was, is aardgas nog de enige overgeblevenen fossiele brandstof in de gebouwde omgeving. Kortom tijd voor Nederland om aardgas te vervangen voor andere klimaat neutralere energiedragers.

Kan mijn bedrijf van het gas af?

Aardgas is allereerst een geweldige energiedrager als het gaat om de energiedichtheid, beschikbaarheid en transporteerbaarheid. Wat betekent dat aardgas er voor kan zorgen dat in korte tijd snel en veel warmte kan worden geleverd. Daarnaast is er een betrouwbare en veilige manier van gastransport naar eindgebruikers mogelijk. Kortom, een verwarming op een andere brandstof zal minimaal technisch gelijkwaardig moeten zijn aan aardgas.

Kan een warmtepomp aardgas vervangen voor verwarming?

In één m³ aardgas zit ongeveer 10 kWh aan energie (warmte), hiervoor heeft een elektrische warmtepomp circa 2,5 kWh elektriciteit (COP = 4) voor nodig. Bij een kantoorgebouw van 600 m² met een maximum aardgas gebruik van 5 m³ per uur, is een warmtepomp nodig met een verwarmingsvermogen van 50 kW. Wat betekent een elektrisch vermogen van 12,5 kW (COP = 4). Het kantoorgebouw moet dan in ieder geval enkel voor de warmtepomp een stroomaansluiting hebben van minimaal 3 x 35 A. Voor grote gebouwen of bedrijven gaat de elektriciteitsaansluiting kritischer worden, aangezien vele malen grotere vermogens benodigd zijn.

Kan een warmtepomp aardgas vervangen voor warm tapwater?

Ja dat kan zeker, het nadeel is enkel dat je dan een grote warmtepomp nodig hebt om de snelheid van verwarmen door aardgas te evenaren. Om het financieel rendabel te houden, werken warmtepompen voor warm tapwater met buffervaten. Zo kan de warmtepomp de warmwatervraag voorblijven en op een later moment het buffer weer volledig verwarmen. Kortom het is mogelijk, mits je de warmwatervraag afstemt is met de warmtepomp en grootte van het buffervat.

Kan een HR gasketel één op één vervangen worden door een warmtepomp?

Het antwoord is ja dat zou kunnen in enkele situaties. In de meeste situaties van bestaande gebouwen en installaties, zijn de afgiftesystemen zoals radiatoren, convectoren ontworpen met hoog temperatuurverwarming. Dit betekent dat een warmtepomp ook hoge temperaturen moet aanbieden, om de hoeveelheid verwarmingsvermogen in de ruimten te kunnen leveren. Het nadeel van de huidige warmtepompen is echter dat deze hoge temperaturen niet geleverd kunnen worden. Kortom niet één op één vervangen wanneer het afgiftesysteem met bijhorende temperaturen niet overeenkomt.

Energiekosten van een warmtepomp zijn hoger dan een gas cv-ketel?

1 m³ aardgas levert ongeveer 10 kWh warmte, kost ca. € 0,58 per m³ aardgas (prijs bij 25.000 m³ jaargebruik). 10 kWh warmte vanuit een warmtepomp (COP = 4) kost 2,5 kWh elektriciteit, dit komt neer op een tarief van 2,5 kWh x € 0,10 per kWh (prijs bij 100.000 kWh jaargebruik) = € 0,25 per 10 kWh. Warmtepomptechniek is dus voor bedrijven meer dan 2x voordeliger in deze rekensituatie.

Investeren in een warmtepomp de juiste keuze?

Het overstappen van aardgas naar warmtepomptechniek is prima mogelijk, enkel zijn er wel voorwaarden. Allereerst de eerste stap van de TRIAS energetica, het beperken van de energievraag. Bij slecht geïsoleerde gebouwen zijn warmtepompen niet rendabel, aangezien investeren in warmtepompvermogen niet opweegt tegen isoleren van gebouwen. De tweede check is of het afgiftesysteem geschikt is voor lage temperaturen, als hoog temperaturen radiatoren zijn toegepast dan is een warmtepomp hoogstwaarschijnlijk technisch onhaalbaar. De derde stap is of er een technische ruimte beschikbaar is voor de plaatsing van de warmtepomp en buffervaten en er geschikte ruimte is voor eventuele bronboring of plaatsing buitenunit voor lucht/water warmtepomp.

Wat kost een warmtepomp voor mijn bedrijf?

Warmtepomp techniek is qua opwekking voordeliger dan aardgas, maar hierin is de investering en onderhoud van de warmtepomp nog niet meegenomen. Om inzicht te krijgen in de investeringskosten voor warmtepompen bij bedrijven zullen gebouw- en bedrijfsspecifieke situaties meegenomen moeten worden. Dit zijn bijvoorbeeld de mate van isolatie, type afgiftesysteem, aanwezige naregelingen, locatie van het gebouw, ruimte voor installaties en nog tal van technische uitgangspunten. Kortom, ja warmtepompen zijn financieel haalbaar voor bedrijven, maar er gelden wel een aantal voorwaarden voor de technische mogelijkheden.

Benieuwd naar onafhankelijk warmtepompadvies voor uw bedrijf? Contact EMBATO voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Kom hier direct in contact met EMBATO

 

Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Bart
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan