geplaatst: 17-08-2021 11:08

Inzicht in energie voor scholen

Het energiegebruik op scholen is een onderdeel wat vaak nog onderbelicht is bij schoolbesturen. De prioriteit gaat vaak naar onderhoud, schoonmaak en niet zozeer naar optimalisaties. Maar optimalisaties in het energiegebruik hebben vaak een positief effect op de levensduur. Zo ook het voorbeeld van de school in dit blog, een school gebouwd in 2006 met een gasgestookte installatie voor verwarming en tapwater. Energie besparen start met inzicht in het energiegebruik van de school, om aan de hand daarvan actie te ondernemen op maatregelen.

EMBATO biedt de mogelijkheid voor scholen om zich aan te melden voor het door de overheid verplichte energieregistratie en energiebewakingssysteem. Met het inzicht wordt in korte tijd de historische energiedata verzameld en worden de energie inzichten gecreëerd. Zo ook voor de basisschool in dit blog, waarbij wij in het begin van 2021 zijn gestart met energiemonitoring bij een basisschool uit 2006.

Energiegebruik basisschool energieanalyse elektraHet energiegebruik doordeweeks, avond en in het weekend gaven vreemde energie uitslagen wat duidt op bespaarpotentie in energie en levensduur van installaties.  Dit inzicht is dan het vertrekpunt voor de verkenning op locatie, waarbij wij de verklaring gaan zoeken naar het gedrag van de installaties. Hierbij onderzoeken we de Cv-ketels, warmtepompen, airco’s, ventilatiesystemen, verlichting en ook het gebouwbeheerssysteem (GBS) van de basisschool.

Het gemiddelde elektragebruik laat zien dat in de ochtend en avond het energiegebruik onnodig hoog blijft door installaties die aan blijven staan. Ditzelfde geldt voor de weekenden, waarbij duidelijk het energiegebruik niet terugzakt naar acceptabele energiegebruiken. Het dal wat ontstaat is de bijdragen van de zonnepanelen.

Energiegebruik basisschool energieanalyse gas

Ook het gasgebruik laat zien dat onnodig veel energie wordt gebruikt voor het verwarmen van het gebouw. Duidelijk zijn de tijdsinstellingen, maar dit is verre weg van normaal. En ook hetgeen we zagen bij elektra is ook hier van toepassing, het patroon van dag/nacht en weekend/schooldag zijn niet goed zichtbaar in het energiegedrag van het gebouw.

Van inzicht naar actieve energiebesparing basisschool

De inzichten laten zien dat er een grote bespaarpotentie is in energiegebruik, maar ook in de levensduur van installaties. Als bijvoorbeeld de luchtbehandelingskast in plaats van 12 uur per dag, 18 uur per dag aan staat. Resulteert dat in meer dan 1000 extra draaiuren van de installatie per jaar. Het normaal gebruik zou 2700 uur zijn, wat betekent dat de installatie 1/3 eerder aan zijn vervanging/onderhoud zit. Dit is iets wat vaak onderschat wordt in onderhoudskosten en investeringskosten.

Elektriciteitsbesparing basisschool

Voor deze basisschool zijn we gestart met het opnieuw instellen van de luchtbehandelingskasten aan de hand van de lesuren en aanwezigheid van docenten. Daarnaast hebben we de kasten zo ingesteld dat na schooltijd wanneer de leerlingen weer naar huis zijn, de luchtbehandelingskasten nog op gereduceerde capaciteit doordraaien. Een serieuze winst in draaiuren en ook in energiegebruik.

38% gas bespaard in juni

Het gasgebruik wordt in de school bepaald  door de Cv-ketels, namelijk voor verwarming en voor warmtapwater voor pantry’s en douches. Om het gasgebruik te reduceren, hebben we defecte cv-kleppen in de luchtbehandelingskasten dichtgezet om deze later te vervangen. Daarnaast hebben we in het gebouwbeheerssysteem de instellingen aangepast om de cv-ketel uit te zetten bij warme buitentemperaturen en hebben we de pompen van de circulatieleidingen in de school laten schakelen op een tijdschema. Het resultaat is hieronder weergegeven, vanaf 8 mei en 28 mei zijn de aanpassingen doorgevoerd en blijft het gasgebruik relatief laag. Helaas is niet alles aangepast vanwege niet juiste werking van de aansturing, waardoor steeds 50 kWh aan warmte wordt gebruikt per dag. Dit verbeterpunt wordt nog uitgevoerd door de installateur.

Energiegebruik basisschool energieanalyse daggebruik gas

 

 

Geïnteresseerd in inzicht in het energiegebruik van uw (basis)school?

Geïnteresseerd? Laat een bericht achter en we leggen uit hoe we energieregistratie voor uw school kunnen regelen.

Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Tony
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan