geplaatst: 16-01-2020 20:01

We staan in de wereld voor een grote uitdaging, namelijk de energietransitie. De transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame oplossingen om de CO2 uitstoot te reduceren. Europa heeft hierin een voortrekkersrol en heeft daarom het programma “Schone energie voor alle Europeanen” gemaakt. Dit programma bevat een set van maatregelen om de energietransitie over de volle breedte te versnellen. Eén van onderdelen in het programma is mobiliteit met de focus op elektrische voertuigen, elektrische laadpalen en een goede infrastructuur.

Laadpalen verplicht in 2020?

Enige tijd geleden kwam artikelen online, waarbij gemeld werd dat laadpalen voor elektrische auto’s verplicht werd op 1 januari 2020 voor bedrijven met meer dan 10 parkeerplaatsen. Echter is het inmiddels 2020 en is dit nog niet in de Energieprestatie voor Gebouwen opgenomen.

Energieprestatie van gebouwen en verplichting van elektrische laadpalen

De verplichting voor elektrische oplaadpunten voor auto’s is nog niet doorgevoerd in Nederland, terwijl dit wel reeds is opgenomen in de richtlijnen van Europa: Richtlijnen voor energieprestatie van gebouwen. Deze richtlijnen van Europa geven de kaders aan voor de landen om door te voeren in het eigen nationaal beleid. Voor Nederland zal dit doorgevoerd worden in vernieuwde “Besluit Energieprestatie van gebouwen”.

De richtlijnen voor laadpalen geven enigszins nog keuzevrijheid in de mate van uitvoeren in het landelijk beleid. Het is nog niet duidelijk in welke vorm en mate dit dan voor Nederland wordt opgenomen.

Kunnen we rekening houden als bedrijf of gemeente met verplichtte laadpalen?

Woningbouw

Voor de woningbouw zullen verplichtingen gaan gelden voor de aanleg van voorzieningen van oplaadpunten. Waarbij voor elke parkeerplaats de kabels en overige voorzieningen van het energienetwerk zijn voorbereid op de aansluiting van laadpalen.

Overige gebouwen

Voor nieuwe gebouwen of ingrijpende renovaties  bij gebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen, geldt de verplichting van één parkeerplaats. Daarnaast geldt ook dat voor 1 op de 5 parkeerplaatsen ook voorzieningen zijn opgenomen voor het later installeren van laadpalen.

Wil je als bedrijf meegaan in de energietransitie, denk dan vooruit. EMBATO helpt bedrijven graag met het creëren van een toekomstvisie voor energietransitie.

Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Bart
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan