geplaatst: 23-03-2020 17:03

Kabinet maakt 200 miljoen euro beschikbaar om huurwoningen van het gas af te krijgen. De vraag is, hoe krijg je de mogelijkheden inzichtelijk?

Voor tal van klanten vertalen wij al de energiedata naar concrete technische oplossingen voor verduurzaming. Met historische energiedata en onze analyses zijn we in staat de isolatiewaarden te bepalen, energiegedrag te voorspellen en kunnen we met zekerheid zeggen of een woning van het gas af kan.

Wist je dat….

  • het vermogen van je verwarming wordt bepaald op basis van een buitentemperatuur van -10 °C?
  • over een jaar gezien de buitentemperatuur gemiddeld 10-11 °C is?
  • in 1 m³ gas ongeveer 10 kWh energie zit

Installatiekeuze op basis van data

In onderstaande grafiek is het energiegebruik te zien bij het vermogen van gas. Het meeste energiegebruik zit in de 9-10 kW, circa 0,9-1,0 m³ gas per uur. Het vermogen tot 10 kW is verantwoordelijk voor circa 90% van het energiegebruik, de laatste 10% is enkel bij koude buitentemperaturen. Het maximum vermogen is 15 kW, wat neerkomt op circa 1,5 m³ gas per uur. Dit is het vermogen dat een opwekker, zoals een warmtepomp ook moet kunnen leveren voor deze woning.

Energiegebruik warmtepomp bij verschillende vermogens woning

Een verwarmingsinstallatie wordt qua vermogen ontworpen om het gebouw te kunnen verwarmen bij een buitentemperatuur van -10 °C. Dit is in Nederland uitzonderlijk, wat betekent dat het opgestelde vermogen van installaties beperkt wordt benut. In onderstaande grafiek is het gasgebruik te zien van een woning, waarbij te zien is dat rond de 6-7 °C het kantelpunt zit. Dit komt in cijfers neer op 70% van het gasgebruik zit bij een buitentemperatuur van hoger dan 6 °C.

Huurwoningen van gas af met data

De conclusie die wij trekken hieruit is dat bij overgang van gas naar bijvoorbeeld warmtepompen, nagedacht moet worden aan de dimensionering van de installaties en mogelijke hybride vormen van installaties.

Hybride verwarmingsinstallaties besparen op de investeringskosten, wat de terugverdientijd ten goede komt.

  • Hybride warmtepomp met gasketel als bijverwarming € 5.000 excl. btw en installatie
  • All-in-one warmtepomp met buffervat € 10.000 excl. btw en installatie

Kortom, in dit voorbeeld gaat circa 30% van het benodigde vermogen € 5.000 extra kosten.

Persoonlijk

Een persoonlijke benadering is voor ons een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Daarom staan we altijd voor u klaar. Met onze ruime ervaring in installaties en onze gedegen kennis van data-analyse en wet- en regelgeving kunt u met al uw vragen over energiemanagement bij ons terecht.

Meer weten?
Neem contact op met Bart
033 200 31 28
Embato check
Vraag een adviesgesprek aan