Ik mag geen zonne-energie terugleveren, hoe los ik dit op?

Als bedrijf ben je continu bezig met verduurzamen, mogelijk heb je dan ook geïnvesteerd in zonnepanelen om duurzaam energie op te wekken. Als de zonnepanelen eenmaal liggen, dan komt het wel eens voor dat de netbeheerder, Stedin, Liander of Enexis een bericht stuurt dat je je terugleververmogen overschrijdt.

Hoe kom je aan toestemming voor terugleververmogen?

Om ruimte op het elektriciteitsnet te krijgen van de netbeheerder, dien je een gecontracteerd contractvermogen te krijgen van de netbeheerder. Voor zowel afname, als voor terug levering heb je toestemming nodig om als het ware een bandbreedte te krijgen op het net.  Zou dit niet zo zijn, dan mag iedereen vermogen leveren en afnemen en dan kan de netbeheerder de netstabiliteit niet garanderen.

Voordat er netcongestie was, was dit geen probleem en werd het contractvermogen automatisch toegekend. Nu zal bij elke verhoging voor afname of terug levering vermogen toegekend moeten worden door de netbeheerder middels een formeel contract.

Hoe voorkom je een boete voor terug levering?

Om te voorkomen dat te veel energie wordt terug geleverd, kan gewerkt worden met begrenzers. Dit kan doormiddel van handmatig uitschakelen, statische begrenzing (vast begrenst) of dynamische begrenzing (begrenzing op bijvoorbeeld terug levering aan het net). Met dynamische begrenzing wordt rekening gehouden met energie deel dat zelf gebruikt wordt en word enkel begrensd op terug levering aan het net.

Kan mijn omvormer begrenzen?

Nagenoeg elke zonnepanelen omvormer heeft opties om te begrenzen. Statisch begrenzen kan veelal in de omvormer zelf en voor dynamische begrenzen is aanvullende hardware benodigd, afhankelijk van omvormer merk en type, aantal omvormers en elektriciteitsaansluiting.