Deze Plan-fase van ons verbetertraject (PlanDoCheckAnalyse-cyclus) is nu succesvol afgerond. We hebben een helder beeld van de energieverbruiken per gebouw. Hiermee kunnen we op basis van ervaring en kengetallen inzichtelijk maken waar er goed wordt gepresteerd of waar er verbeteringen mogelijk zijn (en de meeste impact opleveren). Tijd dus om door te pakken!
Met een gedegen plan op tafel gaan we nu de Do-fase in. Dit betekent dat we de aanbevelingen en plannen uit de inventarisatie gezamenlijk met de klant gaan omzetten in concrete acties. Denk bijvoorbeeld aan:
1. Benchmark energiegebruik per schoolgebouw
Op basis van de inventarisatiefase zijn kansen voor optimalisaties voor het energiegebruik, daggebruik, nachtgebruik, maar ook energieprofielen. In de vervolgfase worden de kansen verder onderzocht en daar waar mogelijk direct verbeterd.
2. Optimaliseren WKO
We gaan voor het WKO-systeem optimalisaties voorstellen om weer in balans te komen om zo in lijn te komen met de vergunning. Al kleine aanpassingen in de regeltechniek kan grote impact hebben t.b.v. warmte en/of koudevraag die invloed hebben op de bron.
3. Milieuaspecten
Ten behoeve van de verplichtingen op gebied van milieu worden de energielabels verzorgd en de verplichte indiening van erkende maatregelen voorbereid.
4. Verkleinen van netaansluitingen
In sommige gebouwen zijn de gas- of elektravoorzieningen over gedimensioneerd. Waar het kan, laten we deze aansluitingen verkleinen om onnodige vaste lasten te verminderen. Dit soort acties moeten niet overhaast gedaan worden aangezien in de huidige tijd verkleinen altijd kan, maar vergroten zeer lastig is.
5. Begrenzen teruglevering
In sommige gevallen kan het beter zijn om de teruglevering van zonne-energie naar het elektra-net te begrenzen of totaal stop te zetten. Dit is lokaal afhankelijk van de afspraken met de netbeheerder maar kan ook te maken hebben met prijsprikkelingen. De mogelijkheid van opslag wordt ook verder onderzocht.
Natuurlijk willen we weten of al deze ingrepen en optimalisaties daadwerkelijk het beoogde effect hebben. Daarom verzamelen we tijdens de uitvoer al meetgegevens en ervaringen van gebruikers. Zo kunnen we straks de volgende stap zetten en verdere verbeteringen doorvoeren.
Heb je vragen of wil je meedenken? Stuur gerust een bericht. Samen werken we aan een toekomstbestendige leeromgeving voor iedereen!
Meer weten over een duurzame toekomst en innovatieve oplossingen?
Schrijf je nu in en ontvang de eerstvolgende nieuwsbrief van EMBATO
"*" geeft vereiste velden aan